maandag 15 februari 2010

zaterdag, 13/02 info over Haïti

Pieter, Carine en Simon zijn terug uit Haïti. Na een verblijf van 4 jaar hadden ze hun vertrek daar iet of wat anders voorgesteld. De recente verwoestende aarbeving ginderachter heeft hen noodgedwongen teruggestuurd. Alles hebben ze moeten achter laten, vrienden, een leven, een job.

Pieter heeft de geschiedenis van Haïti deze namiddag toegelicht, in al zijn aspecten. Politiek, sociaal, cultureel. In detail werd verteld wat zij ginder precies deden voor hun respectievelijke werkgevers. Eigen gemaakt beeldmateriaal versterkte het gevoel dat Haïti, meer bepaald Port Au Prince waar zij woonden, voor de aardbeving een bruisende stad was. Ondanks alle mogelijke beperkingen om bruisend te kunnen zijn. De 20 minuten durende film van de HipHop jongeren in Port Au Prince -gemaakt door oa Pieter zelf- heeft ons allemaal stil gekregen. Te weten dat er momenteel zo goed als niets meer overblijft van de stad. Waar is de HipHop nu naartoe?

Enfin, op 9 april wordt er een benefiet gehouden in de zaal van De Vieze Gasten. Voor de 'directe omgeving' van Pieter en Carine in Haïti. Ttz: de organisaties waar zij voor werken en de vrienden die nog steeds ginderachter overleven in niet evidente omstandigheden.

Meer details over deze benefiet krijgen jullie hier later te lezen. Wie intussen meer info wil hebben kan dat vinden op onderstaande links:
www.medialternatif.org (de organisatie waar Pieter voor werkte)
www.alterpresse.org (het persagentschap)
www.acces-medias.org (de audiovisuele studio die oa het HipHop filmpje maakte)

Het was een boeiende uiteenzetting, er was veel volk ook. En dat is goed, deze verhalen moeten worden gehoord.
Dank aan Pieter en Carine, dank ook aan de vele taartenbakkers.
Luc heeft in elk geval genoten van de aangeboden zoetigheid.


Wie het verhaal van Pieter of Carine wil horen en hen wil uitnodigen om een lezing te geven over Haïti en de recente gebeurtenissen kan dit laten weten via Trafiek. Wij spelen de info door.