dinsdag 25 mei 2010

Matinee 9, Anke en Bernard

Leve het systeem! Liederen over verzet en hoop
Door hun jarenlange interesse in muziek met inhoud was het voor hen geen probleem om een boeiend, ontroerend en hartverwarmend programma samen te stellen. Bekende en minder bekende liederen over zaken die er toe doen. Crisis, onrecht, liefde, verzet en hoop. Van Bertolt Brecht over Tracy Chapman via Pete Seeger naar Boris Vian, Friedrich Holländer naar Wannes Van de Velde. In elke periode en in elk continent zetten mensen hun verontwaardiging en hun verzet en hoop op muziek, Leve het systeem!

Bernard Van Lent
Als jongen was hij liever voetballer geworden. Gelukkig bracht de Sint hem toch een accordeon.
Vandaag is Bernard een gevierd muzikant, componist en accordeonist. Als jonge snaak verdiende hij zijn boterham door te spelen in cafés en op bonte avonden. Op één van die avonden kwam hij Wannes Van de Velde tegen. Het begin van een lange vriendschap en samenwerking.
Zo stond Bernard mee op het podium bij de creatie van Mistero Buffo in de Munt in 1973 en maakte hij jaren deel uit van de groep van Wannes Van de Velde. Bernard is vooral actief als begeleider bij theater. Momenteel verzorgt hij de muzikale omkadering voor Alice Toen in haar stuk “Charlotte” in het Fakkeltheater.

Hij begeleidde producties van het KJT, het Mechels Poppentheater, theater Malpertuis, Guido Belcanto,.... Vandaag speelt hij ondermeer in Leonard, Violine Zigane, Fa Fatal en inspireert aanstormende talenten in het muziekatelier Ward De Beer. Rode draad in het werk van Bernard is zijn sympathie voor de gewone mens, “voor zij die in 't donker staan” zoals Bertolt Brecht het schrijft. Zijn bekendste compositie is wellicht het lied “ Ze kwamen van 't Zuiden”.

Anke Hintjens
Anke is in talrijke middens geen onbekende. Zij zorgde er mee voor dat holebi's kunnen trouwen; ze was actief in de Noord-Zuidbeweging, werkte als woordvoerster voor de armenverenigingen. Minder bekend is haar passie voor muziek. Vrienden en collega's wisten het al: Anke zingt goed, graag en veel. Ze is al lang bezig met muziek: sinds haar dertiende speelt ze piano, zingt al even lang in verschillende koren, volgde meerdere zangopleidingen. Ze is al die tijd in het bijzonder geïnteresseerd in muziek die de kant van de zwaksten kiest.

Dankzij de ontmoeting met Bernard van Lent kan ze nu twee van haar passies combineren: ijveren voor een mooiere wereld en zingen.