zondag 2 juni 2013


Huisvestingsacties op komst!

Beste Brugse Poorters,

“De Brugse Poort biedt betaalbare en kwalitatieve huisvesting"

Jullie herkennen misschien één van de tien intenties uit het Charter voor de Brugse Poort. In het kader van deze intentie ontsproot, na een aantal open vergaderingen, de Werkgroep Huisvesting van de Precaire Puzzel. Deze werkgroep komt nu reeds bijna twee jaar geregeld samen. Vorig jaar werkten we rond leegstand en voerden er dan ook succesvol actie rond. Een actie rond de langdurige leegstand van een aantal sociale woonblokken werd gekoppeld aan een leegstandtelling in onze wijk.

Dit jaar werd er gekozen om te werken rond de kwaliteit en betaalbaarheid van de huisvesting. Daarom organiseert de werkgroep komende week een actie, opgesplitst in twee delen.

Het eerste luik bestaat uit een huizenruil. Tim F. Van der Mensbrugghe, freelance journalist voor de krant De Morgen, zal drie dagen lang (4-5-6 juni) zijn huis ruilen met een gezin dat in bijzonder schrijnende omstandigheden tracht te overleven. Hij zal hierover dagelijks verslag uitbrengen op zijn straatblog op de website van De Morgen. Wij hopen dat dit resulteert in een reportage in de weekendkrant. De blog is terug te vinden via deze link: http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/Opinie/article/detail/1641612/2013/05/28/Een-beschimmeld-krot-schendt-de-neutraliteit-niet.dhtml

Voor het tweede luik van de actie bouwt Agence Crotique, een fictief immokantoor, het huis van de toekomst onder de Gentse Stadshal, en dat op zaterdag 8 juni. Het gaat om een zelfvoorzienende woning, met optie op het kweken van champignons, vocht uit de muren halen,…( dit alles met licht ironische kwinkslag). Omstaanders zullen door de hosts en hostessen van Agence Crotique worden uitgenodigd voor een bezoek aan de woning en tevens de gelegenheid krijgen om een groetenkaart van uit het huis te sturen naar Vlaams minister van Wonen, Freya Van den Bossche. Kom daarom op zaterdag 8 juni tussen 14u en 17u naar de Stadshal om ons huis te bezoeken en uw verzuchtingen, wensen, bedenkingen op een postkaart aan de minister neer te pennen.