zaterdag 12 april 2014

Rabot 4-358

Zondag 4 mei om 15u in de zaal Bij De Vieze Gasten.

De Rabottorens in Gent hebben een staat van dienst van 40 jaren; het atelier in het Rabot was 26 maanden actief. Via tekeningen, teksten, foto’s en video trachtten kunstenaars Simon Allemeersch, Jef Boes, Maarten De Vrieze, Eline Maeyens en Sofie Van der Linden het menselijke geheugen van de blokken in beeld en onder woorden te brengen.

“In het begin had ik schrik om de bewoners niet te kunnen bereiken, nu merk ik hoe groot het verschil is tussen ons en de buitenwereld.”
Twee jaar lang vestigde kunstenaar Simon Allemeersch zijn persoonlijk atelier in een appartement in de Rabotwijk in Gent, in sociale woonblokken die beetje bij beetje leeglopen omdat ze worden afgebroken.
In een buurt die de doortocht van kunstenaars moe was, ontstond er een kunstenaarsatelier in onderhandeling met de bewoners.
In het atelier werd een geheugen van ‘de blokken’ gesticht en kon een nieuw verhaal tussen de bewoners en de buitenwereld ontstaan.


Deze voorstelling is tegelijkertijd een reconstructie van het verhaal van de gebouwen én van het atelier dat er bestond - in samenwerking met de bewoners.
Het is een zoektocht naar antwoorden op heel eenvoudige vragen.
Hoe komt het dat de eerste bewoners als dikkenekken werden bekeken?
Hoe is dat zo snel kunnen veranderen?
Waarom was de enige gemeenschappelijke ruimte in de torens een mortuarium?
Wie heeft de vorm van deze gebouwen bedacht?

Zo ontstaat een verhaal van binnenuit over wonen, economie, armoede en persoonlijke ficties.
Op het snijpunt van architectuur, stadsontwikkeling, geschiedenis en vormgeving.
‘Rabot 4_358’ was geboren.