koffie- en buurthuis Trafiek


Trafiek is een ontmoetingsplek in de Brugse Poort, gehuisvest in de oude directeurswoning in het Pierkespark, omgeven door De Kringwinkel Open Plaats, De Vieze Gasten, De Bijenkorf en Skill. Na 12 jaar uitbating van een koffie-, eet-, en buurthuis nam Trafiek in 2021 de tijd om zichzelf te herdenken. Het was niet meer mogelijk om tegelijk zo laag mogelijke prijzen te hanteren, vegetarisch, biologisch en zo fair mogelijk eten aan te bieden en stabiele werkgelegenheid te garanderen.  Voor meer informatie hierover, klik hier
Wat gebeurt er vandaag?
Koffie- en buurthuis: Het koffie- en buurthuis wordt sinds begin februari op woensdag en donderdag tussen 14u en 17u opengehouden in samenwerking met de organisatie Obra Baken. Koffie of thee, een sapje en lekker gebak (en spaghettisaus om af te halen)! Maar gewoon gezellig de krant lezen, even opwarmen, of een klapke komen doen kan ook.
Maandelijkse spaghetti: Uit nostalgie wordt de laatste zaterdag van de maand het buurthuis opnieuw een spaghettitent. Mogelijkheid om in Trafiek (of op het terras bij goed weer) te eten, af te halen en saus te bestellen. 
Ruimtegebruik: Daarnaast kan je van het buurthuis gebruikmaken voor je eigen activiteiten (meer info onder ruimtegebruik). Zo vinden er zowel wekelijkse activiteiten plaats (zoals (kinder)yoga, gitaarlessen, drumlessen...), als eenmalige activiteiten die buurtbewoners of organisaties organiseren (vergaderingen, workshop, receptie, een babyborrel, filmvoorstelling...).
Betrokken in de buurt: Trafiek wil de bewoners dichter betrekken bij het reilen en zeilen van de wijk waarin we leven. In deze buurt bestaat een enorm enthousiasme, een veelheid aan ideeën en een fantastische energie. Samen met andere buurtorganisaties en -bewoners werden in de laatste tien jaar zowel sociale projecten, zoals de precaire puzzel, als het jaarlijkse Pierkesbal, opgezet. Actieve betrokkenheid in de buurt zorgde ervoor dat we konden inspelen op de actualiteit van buurt. Op dit moment zijn we betrokken bij het Wijkactieteam, organiseren we de winterse soepbedeling op het Seghersplein, en werken we binnen het initiatief '100 huizen van de Brugse Poort' mee aan meer betaalbare huisvesting in de buurt. 
Sport in de buurt: Trafiek is sinds jaar en dag de startplaats van de driewekelijkse fietstochten op zondag, en ondersteunt de volleybalgroep die op maandag in de Toren van Babel traint.
Verse groenten en fruit: Trafiek is een verdeelpunt van de Wassende maan en ondersteunt daarmee de lokale landbouw.
Trafiek is zelfbedruipend en draait op de inkomsten uit de verkoop. Trafiek is een vzw, een vereniging zonder winstoogmerk, en we nemen dat zeer letterlijk: de centjes die we over hebben, gebruiken we om toffe dingen te doen in en voor de buurt, om extraatjes aan te kopen voor het koffiehuis of het terras, of zetten we even opzij om een mindere periode te overbruggen of om een onverwachte uitgave aan te kunnen. 
Steek je graag de handen uit de mouwen? Meehelpen met de zaalverhuur, het wekelijks updaten van het beurtrolsysteem, af en toe achter de toog staan, afwassen of meehelpen groentjes snijden, … Geef een seintje:
Je kan ons ook altijd mailen via het mailadres trafiek@skynet.be of een berichtje sturen via de pm – functie op Facebook. Of kom maar gewoon eens langs op woensdag en donderdag tussen 14u en 17u. Tot dan!