ons verhaal

Welkom in het koffie- en buurthuis van Trafiek vzw, onder het dak van een grotendeels ecologisch verbouwde voormalige directeurswoning, hier in uw en ons eigenste Pierkespark.


ETEN, DRINKEN, LEZEN EN SPELEN

Sinds mei 2008 kan elke buurtbewoner hier terecht voor koffie en thee. Kleine en grote hongers kunnen gestild worden met een vegetarische pasta. Rood of groen. Of beide (de variaties zijn eindeloos). Of met een soepje. Of met een crocque uit het vuistje. En we zouden de pannenkoeken nog vergeten. En de zelfgemaakte cake! Al onze producten zijn vegetarisch, zoveel mogelijk biologisch, lokaal en fair trade. Hier en daar staat er ook iets veganistisch op de kaart, en in de toekomst zal dat zeker uitgebreid worden.

Verder bieden wij u enkele dagverse kranten, een stuk of wat magazines en gratis internet. Er is een speelhoek voor de kinderen en een gering aanbod aan boeken voor klein én groot. 's Zomers is het terras uw zonnige tuin. Op woensdagnamiddag is Trafiek afhaalpunt voor groentepakketten van de Wassende Maan (abonneren via www.dewassendemaan.be).


BINNEN

Beneden is er een kleine gratis vergaderruimte (max. 12 mensen) en boven een iets grotere buurtzaal die voor van alles en nog wat gebruikt kan worden tegen een vrijwillige bijdrage (max. 45 mensen, tot max. 22u). Reserveren is de boodschap!

Wat in Trafiek gebeurt, wordt georganiseerd door onszelf of door een ander: stretching, modeltekenen, yoga, fietstochten, tentoonstellingen, kleine concerten, film … Vrijwilligers van Trafiek werken mee aan (en stonden niet zelden aan de wieg van) initiatieven in de buurt zoals de (Precaire) Puzzel, Tuupetegoare, Cinema Paradiso, FC De Buurt, de Boerse Poort. Laat zeker van je horen als je zelf iets wil organiseren in of met Trafiek. Wij zeggen zelden ‘neen’.


EN BUITEN

Nu en dan laat Trafiek zich buitenshuis opmerken met onder meer het jaarlijkse Pierkesbal (laatste zaterdag van juni) en onze mobiele koffiekar die af en toe opduikt tijdens evenementen op pleinen en in parken in en om de Brugse Poort. Tijdens de koude wintermaanden halen straffe vrijwilligers een keer per week restgroenten op om er soep van te maken en die gratis uit te delen op het Seghersplein.


MEEHELPEN

Trafiek is zelfbedruipend en draait op de inkomsten uit de verkoop. Trafiek is een vzw, een vereniging zonder winstoogmerk, en we nemen dat zeer letterlijk: de centjes die we over hebben, gebruiken we om toffe dingen te doen in en voor de buurt, om extraatjes aan te kopen voor het koffiehuis of het terras, of zetten we even opzij om een mindere periode te overbruggen of om een onverwachte uitgave aan te kunnen.

Een belangrijk deel van onze vaste kosten gaat naar de tewerkstelling van een of twee mensen met een deeltijdse arbeidsovereenkomst. Wij vinden dat bijzonder belangrijk, die betaalde mensen. Zij zijn de ruggengraat van ons koffiehuis. Maar met die betaalde krachten alleen kan Trafiek niet functioneren. Een groot deel van het werk dat Trafiek met zich meebrengt gebeurt door vrijwilligers die niet vergoed worden, geëngageerde mensen uit de buurt. Ook die mensen kunnen wij niet missen: wij kunnen niet betrokken zijn bij de buurt als de buurt niet betrokken is bij ons. Voor wie daar nog aan twijfelde: wij zijn geen commerciële horecazaak.


MAAR WAAROM?

Trafiek doet wat het doet om de mensen van de Brugse Poort bij elkaar te brengen, zodat buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten, inspireren en stimuleren. We willen een plaats zijn van gastvrijheid, ontmoeting, uitwisseling, solidariteit en misschien zelfs een toegangspoort tot culturen. Trafiek wil de bewoners dichter betrekken bij het reilen en zeilen van de wijk waarin we leven. In deze buurt bestaat een enorm enthousiasme, een veelheid aan ideeën en een fantastische energie, na tien jaar hoeft niemand ons daar nog van te overtuigen. Wij kunnen ons geen toffere buurt dromen.


HOE ZIJN WIJ TE BEREIKEN?

Je vindt ons natuurlijk op Facebook en hier op onze webpagina. En we hebben een nieuwsbrief – de Trafiek Tijdingen – waarvoor je je kan inschrijven op deze website. Maar het liefst van al slaan we gewoon een praatje, aan onze toog of aan een van onze tafeltjes of hier buiten in het park of gewoon ergens in de buurt.

Ha, en nu we het toch over bereikbaarheid hebben: naar Trafiek kom je best te voet of met de fiets of met het openbaar vervoer. Toch? Alle beetjes helpen.